śledzie solone a'la matijas 5 płatów
czerwona cebula 2 szt średnie
jabłko 1 średnie
ogórki konserwowe 5 szt małych lub 3 średnie
3 jajka
buraczki 2 szt
świeża lub suszona natka pietruszki
sos:
jogurt grecki light
sól, pieprz, chilli
Śledzie wymoczyć przez kilka godzin, odcedzić i pokroić w paseczki. Położyć na dnie miski, na śledzie położyć posiekana cebulę, na cebule zetrzeć jabłko, na jabłko położyć warstwę sosu. Następną warstwę stanowi pokrojone w kosteczkę ogórki, na nie jajka pokrojone w kostkę a na jajka warstwę sosu. Ostatnia warstwę stanowią starte na dużych oczkach buraki. Na buraczki rozsypać dekoracyjnie trochę natki pietruszki.Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Sałatkę można od razu wymieszać, ale warstwowo wygląda bardziej dekoracyjnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz