czwartek, 25 czerwca 2015

2 sałatka do pracy - kasza gryczana i paluszki krabowe

Do pracy nosze posiłki w pojemniczkach. Dziś pokażę jeden z takich posiłków. Ta sałatka wyszła bardzo smaczna i sycąca, nie chce o niej zapomnieć i dlatego ją tu wstawiam. Jako wypełnienie użyłam kaszy gryczanej jasnej (niepalonej), jest to moje nowe odkrycie, nie znałam tej kaszy wcześniej i gdy ją zobaczyłam, nie mogłam jej nie spróbować. Moja rodzina kasze lubi wszystkie, więc większego zaskoczenia nie było gdy i ta nam bardzo zasmakowała. Jest zdecydowanie łagodniejsza niż kasza gryczana prażona. Proporcje są bardzo orientacyjne, takie sałatki generalnie robię na oko próbując.


 Sałatka z kaszy gryczanej z paluszkami krabowymi

5 paluszków krabowych
gruby plaster żółtego sera (u mnie Piórko)
ok. 4 łyżki groszku mrożonego
 2 ogórki konserwowe z curry
1/4 papryki marynowanej
4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej jasnej (niepalonej)
sól, pieprz, chilli i słodka papryka
sos:
serek wiejski 3%
1 czubata łyżeczka musztardy
ciepłe jajko ugotowane na twardo
sól. pieprz, słodka papryka, chilli

Do ugotowanej kaszy dodać pokrojone w półplasterki paluszki krabowe, ugotowany groszek, pokrojone w kostkę ogórki, paprykę i ser. Dodać sos (do tej ilości składników zużyłam połowę powstałego sosu) i wymieszać. Doprawić do smaku.
Sos: serek odsączyć, dodać do niego resztę składników i zmiksować blenderem na wysokich obrotach. Powstały sos jako zamiennik majonezu można stosować do kanapek i sałatek, jako dip do warzyw.















  















                                                                       Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz