środa, 13 stycznia 2016

Placki z płatkami jaglanymi

Moje dzieci uwielbiają placki wszelkiego rodzaju, jedzą je zawsze na słodko. Dzisiejsze z płatkami jaglanymi i z dodatkiem mąki gryczanej jadły np. z masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki oraz  z nutellą śliwkową (własnej roboty) też z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Obie wersje w stylizacjach dzieci  są uwiecznione na zdjęciach :-)


Placki z płatkami jaglanymi

2 jajka
1,5 szkl. mleka (może być roślinne)
1,5 szkl. wody
300 g mąki pszennej typ 500
100 g mąki gryczanej
80 g płatków jaglanych błyskawicznych pełnoziarnistych
szczypta soli
łyżeczka cukru

Jajka zmiksować, dodać resztę składników i robotem wymieszać ciasto. Zostawić je na pół godziny, żeby płatki i mąka zgęstniały. Rozgrzać patelnię, posmarować pędzelkiem patelnie olejem i smażyć placuszki niezbyt duże i niezbyt grube. Podawać z dżemami, serkiem, cukrem pudrem, nutellą itp. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz