sobota, 26 września 2015

Rolada szpinakowa z łososiem

Uwielbiamy tą roladę, zwłaszcza moja najstarsza córka i ja. Ale my jesteśmy obie bardzo szpinakożerne i wszystko ze szpinakiem kochamy. Przed zrobieniem jej podchodziłam do rolady bardzo sceptycznie, bo należę do osób, które rolad nigdy nie robiły żadnych. Po pierwszym razie i sukcesie robię teraz tą roladę często.

Sokolica w kuchni
Rolada z wędzonym łososiem

450g mrożonego szpinaku
4 jajka

przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek
Nadzienie:
200 g twarogu (u mnie emilka 0%)

koperek


1 -2 łyżek jogurtu naturalnego
150 g wędzonego łososia
przyprawy: sól, pieprz.


Rolada: szpinak poddusić na patelni teflonowej, przyprawić do smaku, osączyć na sitku. Do szpinaku wmieszać żółtka a na koniec pianę ubitą z białek. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką i ostrą papryką. Rozsmarować masę na blaszce (tej dużej oryginalnej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 200 stopniach. Lekko ostudzić.

Nadzienie: ser wymieszać z jogurtem, przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. Masę rozsmarować na szpinakowym cieście, na wierzchu ułożyć łososia. Zrolować. Zawinąć w alufolię i wstawić do lodówki na min. 2-3 godz. (najlepiej zrobić ją dzień wcześniej).


Sokolica w kuchni


Sokolica w kuchni

Smacznego!
Sokolica w kuchni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz