piątek, 30 stycznia 2015

Dorsz na potrawce warzywnej

To było czyszczenie lodówki, z pozostałości warzyw i mrożonek. Kupiłam dorsza, chciałam zrobić go po grecku, ale sporo warzyw zostało w lodówce do wykorzystania, więc powstała tak warzywna potrawka.


Dorsz na potrawce
filet z dorsza
sól, pieprz świeżo mielony
pieczarki
cebula
czerwona papryka
pomidory z puszki krojone
mrożony szpinak
czosnek
natka pietruszki
sól, pieprz, ulubione przyprawy, u mnie: słodka papryka, chili, zioła prowansalskie

Na małą ilość oleju rzepakowego wrzuciłam cebulę posiekaną w ćwierć plasterki, potem dołożyłam paprykę posiekaną w paseczki i pieczarki w plasterkach oraz zamrożony szpinak w liściach. Kiedy warzywa się poddusiły dołożyłam pomidory w puszcze  oraz przeciśnięty czosnek. Doprawić do smaku, ja lubię pikantnie i tak doprawiłam. Na koniec dosypałam sporo natki pietruszki.
Dorsza usmażyłam na patelni grillowej na małej ilości oleju rzepakowego. Rybę położyć na warzywach albo przykryć ją pierzynką  z warzyw.




Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz