niedziela, 1 lutego 2015

Szybki domowy majonez

Majonezu nie kupuję już od kilku miesięcy. Od kiedy zobaczyłam na stronie Gotuj skutecznie (http://gotuj.skutecznie.tv/2013/09/domowy-majonez-w-2-minuty/), bez rozdzielania białek i żółtek, bez ryzyka zważenia się majonezu. Robię go po swojemu, ale to była podstawa mojego pierwszego majonezu. Za każdym razem majonez jest inny, daję inne przyprawy, inny ocet.


Mój majonez

1 jajko
łyżeczka musztardy stołowej
łyżka octu winnego białego
ok 3/4 szkl. oleju rzepakowego
sól, pieprz, słodka papryka, natka pietruszki

Do słoika o obwodzie podobnym do końcówki blendera wbić całe jajko, dodać musztardę, ocet, przyprawy i wlać olej. Włożyć końcówkę blendera do samego dna słoika i włączyć najwyższe obroty, miksować tak długo, aż powstanie majonez, na koniec podnieś i opuścić kilka razy blender, żeby majonez zgęstniał i dobrze się połączył. Przechowuję w zamkniętym słoiku w lodówce. Zużywam w ciągu tygodnia.





Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz