końcówki i obierki z 3 pęczków szparagów
1/2 pęczka szparagów
bulion warzywny (ja używam własnoręcznie robionego)
1 marchewka
kawałek pora (ok 5 cm)
1 średni ziemniak
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, odrobina chilli, czosnek granulowany
do posypania miks ziaren: sezam, dynia, słonecznik, siemię lniane
Końcówki i obierki szparagów zalać 3 l wody i gotować przez 2 godziny. Taki szparagowy wywar odcedzić, dodać do niego pokrojoną marchewkę, ziemniaka, szparagi bez główek, pora, bulion i przyprawy. Kiedy wszystko będzie miękkie zupę dokładnie zmiksować, do jeszcze gorącej wrzucić główki szparagów. Zupę podałam z kaszą gryczaną niepaloną oraz prażonym
miksem pestek: słonecznika, dyni, siemienia i sezamu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz