Wykorzystałam kaszę gryczaną białą. Wyszły bardzo dobre, na pewno je powtórzę.
Placki z kaszy gryczanej
1/2 ugotowanego woreczka kaszy gryczanej
150 g chudego twarogu
1 jajko plus białko z 1 jajka
1 czerwona cebula
1 łyżka otrębów gryczanych
przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, koperek suszony, słodka papryka, czosnek.
Cebulę udusić na odrobinie oleju. Do miski wsypać kaszę, wkruszyć twaróg, dodać cebulkę, płatki i przyprawy - dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękoma lepić kulki i spłaszczać je. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180-200 st ok. 30 min.(trzeba je sprawdzać, żeby się nie spaliły).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz