sobota, 13 lutego 2016

Placki z kaszy gryczanej z twarogiem

Reszta kaszy gryczanej, która została z obiadu prosiła się o wykorzystanie, więc poszperałam i znalazłam http://feeleat.blogspot.com/2013/03/placki-z-kaszy-gryczanej-i-twarogu.html.
Wykorzystałam kaszę gryczaną białą. Wyszły bardzo dobre, na pewno je powtórzę.


Placki z kaszy gryczanej


1/2 ugotowanego woreczka kaszy gryczanej
150 g chudego twarogu
1 jajko plus białko z 1 jajka
1 czerwona cebula
1 łyżka otrębów gryczanych
 przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, koperek suszony, słodka papryka, czosnek.
Cebulę udusić na odrobinie oleju. Do miski wsypać kaszę, wkruszyć twaróg, dodać cebulkę, płatki i przyprawy - dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękoma lepić kulki i spłaszczać je. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180-200 st ok. 30 min.(trzeba je sprawdzać, żeby się nie spaliły).



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz