niedziela, 14 grudnia 2014

Tort czekoladowy na 40-tkę

Moja przyjaciółka obchodziła niedawno urodziny, nie wyprawiała ich, więc zrobiliśmy jej niespodziankę. W związku z tym zrobiłam torta, ale że w klasycznych nie jestem mocna, do tego mało osób je lubi, więc padło na oszukany tort na bazie szybkiego i prostego ciasta czekoladowego z bloga "Smakuj z nami"  http://katarzynagotuje.blogspot.com/2013/08/proste-ciasto-czekoladowe.html i co najważniejsze wyszło rewelacyjnie.


Ciasto, które zastosowałam do tego torta jest bardzo dobre samo w sobie, z samą tylko polewą czekoladową, można je przełożyć powidłami i dodać przyprawę do piernika i otrzymamy piernikowe ciasto. Można dodać bakalie do ciasta, przełożyć kremem jaki lubimy. Jest szybkie, proste i przepyszne.



Tort czekoladowy z masacrpone

Ciasto:
330 g mąki pszennej,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3 łyżki ciemnego kakao,
cukier wanilinowy,
250 g cukru,
250 ml oleju,
330 ml jogurtu naturalnego lub maślanki,
4 jajka.
Masa śmietanowa:
200 g masacrpone
200 ml śmietany kremówki 30%
łyżeczka cukru pudru waniliowego (wyrób własny)
Masa owocowa:
50 g mrożonych malin
100 g mrożonych truskawek
łyżeczka cukru  brązowego
łyżeczka żelfixu
Do nasączenia:
woda + sok z połowy limonki
Do dekoracji:
ok 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Ciasto: 
Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać olej, jogurt lub maślankę i roztrzepane widelcem jajka. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Tortownicę śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec ok. 50 minut w termoobiegu. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.


Masa:
Mascarpone zmiksować. Osobno ubić kremówkę. Dodać śmietanę do mascarpone, dosłodzić i razem zmiksować. Masę włożyć do lodówki na ok 30 min.
Masa owocowa:
owoce chwilę poddusić z cukrem, zmiksować i zagęścić albo żel-fixem albo żelatyną albo galaretką owocową. Chciałam uzyskać taką masę jak zmiksowany dżem. Ostudzić.
Do wody dodać sok z limonki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciasto przekroić w poprzek na 2 części, każdą lekko nasączyć (ciasto jest dość wilgotne, więc tak bardziej do smaku). Na 1 krążek wyłożyć owoce, na nie masę serowo- śmietanową, przykryć 2 krążkiem i na wierzch rozsmarować resztę masy śmietanowej.
Na masie zrobić ozdobne esy floresy z ulubionej czekolady (użyłam mlecznej ze względu na dzieci).
Torta schłodzić w lodowce, wyjąć z lodówki na ok godzinę przed konsumpcją (latem myślę ok 20 min).



 



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz