Pszenno - żytni chleb na drożdżach
350 g mąki pszennej chlebowej typ 650
150 g mąki żytniej typ 580
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżki cukru
1,5 szklanki wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1/4 szklanki płatków owsianych
Drożdże rozetrzeć z cukrem i niewielką ilością ciepłej wody. Dodać mąki, wodę, olej, sól, płatki owsiane i całość dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i obsypanej otrębami , przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 15 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (u mnie dół + termoobieg). Po tym czasie chleb posmarować wodą i wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 minut. Wystudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz