Grochówka
kość od wędzonego boczku lub inna wędzonka lub wędzone udka kurczaka
groch w połówkach
mrożona włoszczyzna
cebula
czosnek
kiełbaski śląskie
ziemniaki
przyprawy: sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony, lubczyk suszony, chilli, słodka papryka, wędzona papryka
Ugotować wywar na wędzonej kości lub innym wędzonym mięsie. Groch namoczyć dzień wcześniej. Odcedzić wywar, dodać groch i przyprawy, ugotować do miękkości grochu. Dodać mrożoną włoszczyznę. Ziemniaki ugotować osobno pokrojone w kostkę. Cebulkę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do zupy dodać kiełbasę z cebulą, ziemniaki, doprawić do smaku.
Smacznego!
Aleś mi smaka narobila :)
OdpowiedzUsuńPieprz kolorowy świeżo wędzony. ..jeszcze nie spotkałam. Hmm
OdpowiedzUsuńprzepraszam za pomyłkę, świeżo mielony, już poprawiłam
OdpowiedzUsuń