wtorek, 17 lutego 2015

Pulpety z pęczakiem

To są ulubione pulpety moich dzieci, wykorzystuję je do różnych sosów. Dziś w stylu włoskim, w sosie pomidorowym z makaronem rurki.


Pulpety z pęczakiem w sosie pomidorowym

Pulpety:
mięso mielone z szynki
kasza pęczak wcześniej ugotowana
przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka słodka, czosnek granulowany, natka pietruszki suszona
domowa kostka bulionowa
Sos:
średnia cebulka
puszka pomidorów w puszce
przecier z pomidorów taki płynny ( u mnie w kartoniku z lidla)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, słodka papryka, chilli

Pulpety: mięso wymieszać z przyprawami, kiesy masa jest już gotowa dodaję kaszę i wymieszać ponownie (kaszy dodać tyle, żeby była dodatkiem a nie głównym składnikiem). W garnku wstawić wodę z dodatkiem domowej kostki warzywnej. Formować kulki zwilżonymi rękoma i wrzucać na wrzący bulion, gotować kilka minut.
W drugim garnku podsmażyć na oleju rzepakowym drobno posiekaną cebulę (można ją zblenderować i taką masę przełożyć na olej), po podsmażeniu dodać pomidory, przecier i koncentrat oraz przyprawy, gotować kilka minut i przełożyć do sosu pulpety i gotować razem kilka minut. Podawać z ugotowanym makaronem.













Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz